Côte Aimée

Verhalen vanuit de Provence

Lekker uit eten gaan en toch lief zijn voor je portemonnaie

Uit eten gaan tijdens je vakantie is een heerlijke en ontspannen bezigheid, maar is vaak een aanslag op je budget. De volgende tips helpen je jouw vakantiebudget onder controle te houden:

Kies bewust

Ga niet te snel ergens zitten. Het is heel normaal om de kaart te bestuderen of dingen te vragen voordat je gaat zitten. Kijk op je gemak of er lekkere, goedkope gerechten te krijgen zijn. Schroom niet en vraag bijvoorbeeld of er een kindermenu is (zie ook hieronder).

Plat du jour

De meeste Fransen eten ’s middags warm (tussen 12:00 en 14:30) en de restaurants bieden dan een plat du jour aan. Dit is een relatief goedkoop gerecht en wordt soms aangeboden met een drankje of een dessert (dan heet het Formule du midi). Het is de moeite waard om te kijken welk daggerecht er is. Wees er wel op tijd bij want dit gerecht is vaak zeer geliefd en ‘op is op’.

img_20160927_084827_hdr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brood & Water

Franse restaurants zijn verplicht om gratis brood en water aan te bieden bij de maaltijd. Dit is een goedkope aanvulling op je maaltijd. Let op: vraag wel naar een Carafe d’eau en niet naar een fles (bouteille), want dan krijg je er alsnog eentje waar je voor moet betalen.

Kleine portie

Voor de kinderen is er vaak een kindermenu met een drankje en een toetje erbij. Vaak is het ook mogelijk om een halve portie te krijgen van een gerecht, zeker met pastagerechten. Pizzeria’s maken vaak een kleine kinderpizza die goedkoper is. Vraag er gerust om.

Het toetje

Het is natuurlijk hartstikke lekker om na het eten een dessert te nemen. Bij het restaurant zelf zijn deze vaak duur. Een mogelijkheid is om een toetje te delen (vindt niemand gek). Neem bijvoorbeeld een café Gourmand (koffie met wat lekkernijen) en bestel er nog een losse koffie bij (welke koffie? lees het blog koffie). Je kunt ook een stukje doorlopen en een los ijsje halen (ijstentjes genoeg aan de Côte d’Azur) of iets lekkers bij de bakker.

Glacier

Locatie

Last but not least: loop de kleine (achteraf)straatjes in. Aan het strand, aan de boulevards en in de toeristische centra betaal je vaak de hoofdprijs. Je hebt er vaak prachtig uitzicht of veel gezelligheid en daar betaal je voor. Kijk net even wat verder en je vindt vaak een leuk, goedkoper alternatief.

Insider tips

  • Pizzeria Chou Chou, 31 route de Cannes, 06650 Opio (Heerlijke pizza’s!)
  • Le Café du Port, 26 Quai Lunel, 06300 Nice (Gelegen aan de haven van Nice)