Côte Aimée

Verhalen vanuit de Provence

Olijfolie: van de boom in het flesje

| 0 comments

‘Pakt u maar een stoel hoor, want de film duurt wel even’. Ik loop naar de stapel blauwe plastic stoeltjes en pak er braaf eentje af. De vriendelijke (olijf)boer loopt ondertussen naar een donkerhouten toonbank en drukt op een paar knoppen. ‘Dit is niet het begin hoor, maar het herhaalt zich vanzelf’, voegt hij eraan toe. Dan verdwijnt hij. Ik zet de stoel middenin de lege ruimte en kijk naar het televisiescherm in de hoek. Daar vertelt een vrouw over het scheiden van de pulp, het water en de olijfolie. Waar ben ik nou weer in beland?

Olijfoliemolen in Opio

Olijfoliemolen

In Opio, een plaatsje vlak bij mijn huis, staat een eeuwenoude olijfoliemolen. Ik ben er al vaak langs gekomen, maar heb hem nog nooit echt bezocht. Vandaag is de tijd om daar verandering in te brengen. Na een paar koude dagen is het voor het eerst wat warmer. De zon schijnt en het lijkt me een perfecte dag om er op uit te gaan. En zo komt het dat ik in mijn eentje (het is buiten het seizoen én winter) in een oude olijfoliemolen naar een film over de productie van olijfolie zit te kijken. De oogst tot aan de daadwerkelijke distributie wordt in beeld gebracht. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het interessant vind om te zien. Zelf hebben wij ook olijfbomen in de tuin en dagelijks gebruik ik olijfolie bij het koken. Maar hoe het van die boom in dat flesje komt wist ik niet precies. Ze laten het verschil zien tussen traditionele technieken om olie te persen en de huidige moderne werkwijzen. De gereedschappen die ze daarvoor gebruiken staan overigens ook in de molen opgesteld en kun je van dichtbij bekijken.

Olijfolie

Detail olijfoliemolen in Opio

Olijfolie: weer wat geleerd

De film is weer bij het punt waar ik erin viel en ik weet even niet zo goed wat ik moet doen. Die meneer is nog steeds verdwenen. Moet ik de film uitzetten of maar gewoon laten draaien? Ik besluit om hem maar door te laten lopen. Ik zet de plastic stoel weer terug en bekijk de overige informatiebordjes en gereedschappen. Oude molenstenen, grote vaten en allerlei hulpmiddelen staan tentoongesteld. Ik waan me even in een oude tijd waar noeste arbeid werd verricht om het olijfgoud te maken. Dan is de boer terug en zet hij de moderne machines aan. Een oorverdovend geluid zwelt aan. Ik bedank de hulpvaardige meneer en maak dat ik wegkom. Op de weg terug bezoek ik het winkeltje waar allerlei Provençaalse producten worden verkocht. Met een flesje citroenolijfolie en een zoutmolentje ga ik naar huis. En niet te vergeten een heleboel kennis over olijfbomen en olijfolie 🙂

Quiz 😉

  • Weet jij wanneer de olijfoogst plaatsvindt?
  • Hoeveel olijven ontstaan er per 100 bloemetjes aan de olijfboom?
  • Bij welke leeftijd van een olijfboom is hij het meest productief?

De antwoorden op deze vragen en nog meer informatie over olijfbomen en het productieproces vind je hier.

 

Winkel met Provençaalse producten

Leave a Reply

Required fields are marked *.