Côte Aimée

Verhalen vanuit de Provence

Olijfboom

De olijfboom werd door de Grieken geïntroduceerd in Frankrijk en is inmiddels niet meer weg te denken uit het Mediterrane landschap en de keuken. Tijdens een bezoek aan een eeuwenoude olijfoliemolen in Opio leerde ik interessante dingen over olijfbomen en olijfolie.

Olijfolie

Olijfoliemolen Opio

Groei van de olijfboom

Olijfbomen groeien goed op droge, steenachtige grond. Hij houdt van een kalkrijke bodem en kan goed tegen hete temperaturen. De boom kan niet goed tegen kou en onder de -15 graden kan hij bevriezen.

 • Jong: tot 1 jaar oud. De boom heeft weinig tot geen productie.
 • Jeugdig: van 1 tot 7 jaar oud: de productie komt op gang. De hoeveelheid olijven neemt toe, maar is nog niet heel veel.
 • Volwassen: van 7 tot 35 jaar: de meest productieve periode.
 • Oud: vanaf 35 jaar gaat een olijfboom minder produceren.
Olijfboom

Olijfboom met gespleten stam

Van bloem naar olijf

 • Bloemen. Tussen mei en juni komen er witgele bloemetjes aan de takken van de olijfboom. 5 van de 100 bloemetjes worden daadwerkelijk een vrucht: een olijf.
 • Bevruchting. In Juli en augustus, na bevruchting van de bloemetjes (verspreiding van stuifmeel) gaat de olijf zich ontwikkelen. Er ontstaat een pit en het vruchtvlees gaat zich vormen.
 • Rijpen. Het rijpen  gaat verder gedurende september en oktober. Eerst is de vrucht (helder)groen en daarna wordt hij donkerpaars om uiteindelijk zwart te worden.
 • Oogst. In november als de olijven zijn gerijpt, kunnen ze geplukt worden. Er bestaan meerdere manier om de olijven te scheiden van de boom (met de hand, met een hark, mechanisch schudden).

Olijfboomgaard

Van de boom in het flesje: de verschillende fasen in het productieproces

 1. De oogst: de olijven worden uit de boom gehaald. Hiervoor bestaan verschillende technieken. De olijven worden opgevangen op netten die onder de boom liggen.
 2. Schoonmaken: binnen worden de olijven van de blaadjes en takjes gescheiden. De vruchten worden gewassen en zijn klaar om geperst te worden.
 3. Het persen: de olijven worden geplet waardoor water en olie eruit worden geperst. Dit mengsel wordt in vaten opgevangen. Vroeger werd het persen gedaan door matten gemaakt van kokosvezels. Tegenwoordig worden hiervoor moderne machines gebruikt.
 4. Scheiden: door het geperste mengsel te verwarmen naar 27 graden Celsius wordt het mogelijk om het pulp, het water en de olie makkelijk van elkaar te scheiden. De olijfolie wordt opgevangen in grote vaten.
 5. Distributie: de olie is klaar om in flessen te worden gedaan. Etiketten gaan erop en de flessen zijn klaar voor distributie.

Soorten olijven in Zuid-Frankrijk

In het Zuiden van Frankrijk groeien verschillende soorten olijven.

Overzicht olijfsoorten in Zuid-Frankrijk

De gegevens op deze pagina komen van de informatiebordjes in de olijfoliemolen van Opio.

Recepten met olijven

Natuurlijk kan je nog veel meer met olijven dan olijfolie maken! Hieronder vind je een paar lekkere recepten. Met dank aan verschillende mede-bloggers!